Meny Stäng

Porträttfotografering

Har du behov av att ta en bra porträttbild av dig själv, dina anställda eller till något annat? Kanske behöver du bra porträttbilder till din hemsida, tidningsartikel, reportage eller till ditt CV? Vill du ta fina porträttbilder på nära och kära, någon du vill hylla, eller något helt annat? Oavsett vem du är och vad du behöver så kan jag hjälpa dig med olika typer av porträttfotografering. Att fotografera människor är bland det bästa jag vet! Alla människor har en inbyggd vackerhet och sin speciella och unika historia att berätta, genom sin blick och sitt ansiktsuttryck, genom att bara vara. När jag fotar människor är mitt mål alltid att försöka fånga objektets karaktärsdrag, att förmedla en känsla.


Jag försöker i mina bilder fånga ögonblicket. Ögonen är människans livsspegel. Att fotografera människor är som att måla en vacker tavla av någon. Jag vill inte framställa mig som en "fotograf med superkrafter", men jag känner min kamera väl, har lång erfarenhet och har god människokännedom. Jag är också kreativ och har talang för det estetiska. Med dessa grundförutsättningar, och med ditt motiv i fokus, är jag övertygad om att vi tillsammans kommer att nå fram till slutresultat som du kommer att känna dig både nöjd och stolt över. Att träffas och ta sitt porträtt är fantastiskt roligt, kreativt, lekfullt och spännande och något som du definitivt kan se fram emot!


Innan en porträttfotografering är det viktigt att du och jag pratar igenom vad syftet med fotograferingen ska vara. Det ger oss båda möjlighet att planera så att förutsättningarna för ett bra slutresultat blir dom bästa tänkbara när fotosessionen börjar. Att prata och lära känna varandra innan porträttfotografering gör det lättare att känna sig avslappnad och naturlig framför kameran. 

Porträttfotografering av fotograf i Värmland Peter Gunnebro, Dalapeter Photography

Porträttfoto taget i utomhusmiljö i naturligt ljus. Foto: Peter Gunnebro


Var och hur tar man ett porträttfoto?

Ett bra porträtt kan såklart tas i många olika miljöer. Här finns det stort utrymme för kreativitet. Porträttfotografering kan ske inomhus i en studiomiljö med en given bakgrund, ett färgat tyg och ett arrangerat ljus med blixtar, fönster och fotolampor. Det kan också tas under mer fria former där rummet utgör den naturliga bakgrundsmiljön. Fotot kan också tas utomhus med dagsljuset som den huvudsakliga färg- och ljussättaren. Ett ytterligare sätt är att med rekvisita och en planerad ljussättning bygga en miljö och känsla som man vill att fotot ska förmedla.


Företagsporträtt eller profilporträtt?

Beroende på vad du ska ha ditt porträtt till så finns det några bra saker att tänka på.


Företagsporträtt

När man ska ta företagsporträtt på sina medarbetare för att t.ex. visa på kontaktsidan på företagets hemsida så kan det vara bra att använda en neutral bakgrund, som t.ex. vit eller svart, som är lätt att återskapa varje gång man fotar en ny medarbetare. Då säkerställer man att alla foton har samma bildspråk (även kallat bildmanér) oavsett när och var bilden tas, och det blir på så sätt lätt att hålla företagets hemsida uppdaterad med bilder som har samma stil och utseende. Vid den här typen av porträtt tillämpas en egen prissättning som du kan läsa mer om i prislistan.


Profilporträtt

Ett profilporträtt kan däremot ha ett lite annat syfte än det mer renodlade företagsporträttet. Ofta vill man här att fotot ska berätta lite mer om personen bakom bilden. Ett exempel kan vara klubbchefen på en golfklubb som låter ta sitt porträtt i golfkeps och en golfklubba, eller en musiker som håller sitt instrument i famnen, bara för att nämna några exempel. Den här typen av fotografering lämnar ofta mer utrymme för kreativitet, val av miljö och en kreativare ljussättning som skapar stämning i bilden. Här behövs ofta lite mer planering, tid, eventuell rekvisita och mer avancerad fotoutrustning för att ta den här typen av bilder. Därför tillämpas också en egen prissättning för detta som du kan läsa mer om i prislistan


I dagsläget har jag ingen egen fysisk fotostudio men har en mobil foto- och avancerad blixtutrustning som gör det möjligt att fota på plats hos kund, eller på skådeplatsen, såväl inomhus som utomhus. Jag är rörlig och flexibel.


Om du har frågor kring porträttfotografering så kanske du även kan hitta några svar här.

Porträttfotografering av fotograf i Värmland Peter Gunnebro, Dalapeter Photography

Porträttbild tagen i inomhusmiljö med blixt. Foto: Peter Gunnebro

Porträttfotografering av fotograf i Värmland Peter Gunnebro, Dalapeter Photography

Porträttbild tagen i utomhusmiljö i naturligt ljus. Foto: Peter Gunnebro

Porträttfotografering av fotograf i Värmland Peter Gunnebro, Dalapeter Photography

Exempel på kreativt profilporträtt. Foto: Peter Gunnebro

Porträttfotografering av fotograf i Värmland Peter Gunnebro, Dalapeter Photography

Exempel på kreativt porträttfoto. Foto: Peter Gunnebro

Porträttfotografering av fotograf i Värmland Peter Gunnebro, Dalapeter Photography

Porträttbild tagen i inomhusmiljö utan blixt. Foto: Peter Gunnebro

Monokromt porträttfotografi taget i studio med blixt. Foto: Peter Gunnebro.

Porträttbild tagen i studio med flera blixtar. Foto: Peter Gunnebro

Dalkulla med Sollerödräkt. Foto: Peter Gunnebro

Porträttbild tagen med studioblixtar. Foto: Peter Gunnebro

Dalkulla med Sollerödräkt. Foto: Peter Gunnebro

Porträttbild tagen med studioblixtar. Foto: Peter Gunnebro

alkullor med Sollerödräkt. Foto: Peter Gunnebro

Dalkullor med Sollerödräkt. Porträttbild tagen med studioblixtar. Foto: Peter Gunnebro

Dalapeter AB, Peter Gunnebro
Telefon: +46 730 81 90 07
Epost: info@dalapeter.se

Se kontaktsida här >>

Stolt medlem i:

Svenska Fotografers Förbund logotype

Kontakta mig!

0 of 5000