Meny Stäng

Välkommen till Dalapeter Photography!

Jag är en fotograf i Värmland som har specialiserat mig på dokumentärfotografering, porträttfotografering, fotografering för företag, evenemang och konserter. Min passion för fotografering brinner starkt och jag har en stor mängd livserfarenhet och människokännedom.


För mig är mötet med människor av största betydelse och jag anser att detaljerna är avgörande för att fånga det perfekta ögonblicket. Så om ni söker en samarbetspartner som delar samma passion och värderingar, så är jag här för att hjälpa er.

"En bra bild handlar ofta om att berätta något. Den blir oftast bättre om det finns en kreativ tanke bakom den, ett djup, en kännedom och förståelse kring ämnet eller personen som fotas."


Om företaget

Dalapeter AB, grundat 2022 av Peter Gunnebro, är ett företag som främst erbjuder fotograferingstjänster, och i viss mån även filmproduktion. Företaget har basen i Karlstad men utför uppdrag även på andra orter utan att ha en egen fotostudio. Istället använder jag mig av en mobil fotoutrustning som gör det möjligt för mig att arbeta på plats hos kunden eller på andra lämpliga platser. Jag är flexibel och kan enkelt röra mig runt.


Vid behov av ytterligare kompetens eller vid större uppdrag, samarbetar jag med andra professionella utövare.

Frilansfotograf Peter Gunnebro

Peter Gunnebro, Frilansfotograf och kreativ tillgång till er tjänst. Foto: Peter Gunnebro

Om fotografen och mångsysslaren Peter Gunnebro

Mitt namn är Peter Gunnebro och jag föddes 1968 i Borlänge. Äventyrslusten har funnits i mig sedan jag var liten. Min familj bestod av min äldre syster, min yngre bror och min kreativa mamma, som växte upp som dalkulla på ön Sollerön i Siljan. Min pappa växte upp i Stockholm och har haft många spännande jobb som sjöman, lastbilschaufför, FN-soldat och logistiker, och han är också en fantastisk historieberättare.


Min nyfikenhet och kreativa ådra har följt mig sedan barnsben. Jag har alltid varit intresserad av att teckna, skriva och upptäcka nya saker. Jag har även haft ett stort intresse för att uppfinna tekniska saker och älskade att bygga med LEGO och att snickra. Ibland fick jag till och med visa upp mina uppfinningar för min klass under den roliga timmen på fredagar.


Fotointresset

Svartvit porträttbild av Peter Gunnebro, Dalapeter Photography

Att fotografera är för mig inte bara ett yrke, det är en stor passion. Min drivkraft i fotograferandet är att försöka fånga ögonblicken som får oss att minnas, känna och att beröras.

Peter Gunnebro ‧ Frilansfotograf

När allt började

Min passion för fotografi började redan i unga år, men jag hade då begränsad tillgång till kameror. Min morbror Lars, som var en begåvad fotoentusiast, hade dock alltid en hög med fotoböcker och tidningar som jag bläddrade i och beundrade.


Min första kamera

Jag fick min första kamera, en enkel Instamatic, runt 1976. Med den tog jag bilder på min bästa vän Göran och hans storasyster Marita i trädgården. Mina föräldrar påminde mig att inte stå för nära objektet när jag fotograferade. Resultatet blev att jag såg två små prickar (Göran och hans syster) i fjärran på det framkallade fotot. Även om bilderna var ganska väl exponerade, var jag fascinerad, stolt och nöjd över att se mina mästerliga foton.


Öga för det estetiska

Även om jag använde enkel fotoutrustning, har jag alltid älskat att fotografera och få höra från min omgivning att jag har en god öga för det estetiska och att jag tar bilder som berör. Den feedbacken har hjälpt mig att inse min talang och utvecklas som fotograf.


Kamerautrustning

Med tiden har jag uppgraderat min kamerautrustning och idag använder jag proffskvalitet av Canon för att fånga mina bilder i fullformat. Min utrustning är flexibel och anpassad för en mängd olika sammanhang, så jag kan ta bilder som uppfyller kundens specifika krav.

Peter Gunnebro som barn sittandes vid en skrivmaskin. Dalapeter Photography.

Peter Gunnebro i skrivartagen, 2 år gammal 1970. Bilden tagen med mammas och pappas Instamatic kamera.

Gammal svartvit bild på Peter Gunnebros mamma Meit och pappa Tommy

Mamma Meit och pappa Tommy på tiden det begav sig.


Musiken och låtskrivandet

Mitt intresse för musik och låtskrivande började redan i barndomen. Min morbror Bengt, som spelade i ett band, var min stora förebild och inspirationskälla. Så snart jag fick chansen smög jag ner i källaren hos min mormor och morfar, där bandet hade sin replokal. Där fascinerades jag av alla de glittrande och blänkande instrumenten och förstärkarna som lät så fantastiskt. Vid sex års ålder lade jag beslag på min mammas akustiska gitarr och började spela på den. Efter det var jag fast!


Mitt första band och drömmen om att bli rockstjärna

I fjärde klass startade jag mitt första band tillsammans med min bästa kompis Petter. Vi spelade Beatles- och Elvis-låtar på högsta volym i Petters källare utan hörselskydd. Det var där jag visste att jag ville bli gitarrist och rockstjärna.


Somrarna med spelemän vid vår fäbod i Dalarna

Under somrarna tillbringade jag tid på vår släktgård och fäbod i hjärtat av Dalarna där jag spelade fiol och gitarr tillsammans med andra musiker under midsommarfirandet. Min farmor och farfar gav mig min första egna fiol när jag var tio år gammal, en handbyggd sådan från Linköping, och jag började ta lektioner. Jag tror att jag har min musikaliska släkt att tacka för att jag fortsatte med musiken.


I min inspelningsstudio producerar jag min egen musik

Idag är gitarr, pedal steel och resonatorgitarr (Dobro) mina huvudinstrument. Jag äger och driver min egen inspelningsstudio där jag skriver, spelar in och producerar min egen musik. Min musik hörs genom mitt band Tailor Hill Station och spelas på radiostationer runt om i världen.


Musik - ett universellt språk

Musik är gränslös och kommunicerar på ett universellt språk. Genom musik kan man uttrycka känslor och berätta historier som når människor över hela världen. Musik har möjliggjort för mig att knyta kontakter med talangfulla och intressanta människor från olika delar av världen, och har lett till livslånga vänskaper. När jag söker inspiration till nya sånger och livshistorier att skriva om, återvänder jag ofta till Nashville, TN - epicentret för countrymusik i USA. Här handlar det om storytelling, att fånga en aspekt av någons liv och skriva en sång om den.

Peter Gunnebro spelar med sitt band Tailor Hill Station

Peter Gunnebro uppträder med sitt band Tailor Hill Station. Foto: André Lindmo

Peter Gunnebro spelar Dobro på Peace and Lovefestivalen i Borlänge

Peter Gunnebro spelar resonatorgitarr på Peace & Love festivalen i Borlänge 2015. Foto: Jan Stenberg

En egenproducerad musikdokumentär om när Tailor Hill Station spelade in låten "A Kid On The Street" tillsammans med Nashvillestjärnan Doug Seegers, som levt ett brokigt liv bl.a. som hemlös.

En musikvideo med låten "Wildheart" inspelad 2019.  Jag skrev låten tillsammans med min gode vän och låtskrivare från Nashville, Adam McDonough. Wildheart är tillägnad mina barn Josephine, Simon och Andreas. Min dotter Josephine Gunnebro sjunger den här i duett  med Adam.

Inspelningsstudion Tailor Hill Recording

Jag har en fullt utrustad inspelningsstudio i Borlänge vid namn Tailor Hill Recording där vi kan skapa musik från början till slut, inklusive skrivande, repetition, inspelning, mixning och mastering. Vårt fokus ligger på mitt band Tailor Hill Station, men vi välkomnar även andra artister att nyttja studion för att skapa musik. Med många års erfarenhet och kunskap inom musikproduktion kan du lita på att resultatet alltid blir av högsta kvalitet hos oss.


Jag driver studion tillsammans med min talangfulla medproducent och multimusiker, Ola Högberg, och vår fantastiska tekniker, uppfinnare och alltfixare, Mikael Ludwigsson. Tillsammans kan vi skapa magi och ingenting är omöjligt när vi sätts i samma rum.


Om du är en låtskrivare eller artist som behöver stödmusiker under din inspelning, kan vi också hjälpa dig med det. Jag och Ola spelar gitarr, banjo, resonatorgitarr, pedal steel, bas, slagverk och trummor, och vi kan också lägga till stämsång om det önskas. Om du behöver någon som kan spela keyboard, piano eller Hammondorgel på din inspelning så kan vi också hjälpa till med det.

Inspelning i Tailor Hill Recordings studio. Peter Gunnebro, Dalapeter Photography

Inspelning pågår i Tailor Hill Recordings studio. Foto: Peter Gunnebro

Tailor Hill Recording logotype, Peter Gunnebro, Dalapeter
Ola Högberg producerar musik i Tailor Hill Recording studion med Peter Gunnebro, Dalapeter

Ola Högberg vid producentplatsen i Tailor Hill Recording studio. Foto: Peter Gunnebro

Jocke Åslund spelar in Hammondorgel i Tailor Hill Recordings inspelningsstudio. Foto: Peter Gunnebro

Jocke Åslund spelar in Hammondorgel under en recording session. Foto: Peter Gunnebro

Resorna och äventyren

Jag har haft turen att kunna resa mycket under mina drygt femtio år. Jag har bott i flera länder utomlands och deltagit i utvecklingsprojekt i olika länder, inklusive USA, Grönland och Island. Jag har också rest som turist och sett världen från olika perspektiv.

Jag har alltid haft med mig en kamera i någon form i min packning. De bästa bilderna sägs vara de som faktiskt togs, och jag fascineras fortfarande över alla de spännande människor och platser jag har mött genom mina resor. Att dokumentera människors vardag på nära håll är något av det finaste, viktigaste och mest spännande jag kan göra som fotograf. Kameralinsen fungerar som ett extra öga som fångar ögonblick som vi annars ofta inte uppmärksammar.


Uppväxten i Afrika

Jag följde med min familj till Östafrika, närmare bestämt till hamnstaden Dar-es-Salaam i Tanzania år 1982. Det blev ett stort, spännande och lärorikt äventyr för mig och min fyra år yngre bror Björn. Jag gick på en internationell, engelskspråkig skola där elever från över sjuttio olika länder studerade tillsammans. Eftersom det lokala språket i Tanzania är swahili, deltog jag också i klasser för att lära mig att tala med lokalbefolkningen. Min uppväxt i Afrika har gett mig många minnesvärda upplevelser som har bidragit till mitt intresse för att dokumentera livet och världen vi lever i, samt för att berätta om människors olika livsöden genom fotografering och berättande.

Kranbild lastat vår flyttcontainer till Afrika

Året var 1982. Pappa Tommy lastar vår flyttcontainer hemma i Sverige som skulle skickas med fraktbåt till Dar-es-Salaam i Tanzania. Foto taget med Konica C35.

Flyttlådan anländer till Wazo Hill i utkanten av Dar-es-Salaam.

Den efterlängtade flyttlådan anländer efter några månader till Wazo Hill, vårt nya hem i utkanten av Dar-es-Salaam. Foto taget med Konica C35.

Vi reser på safari i Tanzania med Landrover

1983, Safari med Landrover i Tanzania. Fr. v. mamma Meit, Peter (jag), Ola, min äldre syster Lena och yngre bror Björn. Foto taget med Konica C35.


Oförglömliga minnen från den afrikanska landsbygden

Under min vistelse i Tanzania hade jag möjlighet att uppleva det fantastiska djurlivet på den afrikanska savannen genom många spännande resor i landet. Vi träffade det vackra Maasaifolket, åkte i gyttjevälling med vår Landrover och vågade oss på både trivsamma och mer riskfyllda äventyr långt ute på den afrikanska landsbygden, vilket fyllde på vår livsresa med oförglömliga minnen.

Maasaier på den afrikanska savannen

Det vandrande Maasaifolket, en vanlig syn på den afrikanska savannen. Ett nomadfolk som aldrig bosätter sig vid ett och samma ställe utan alltid flyttar runt med sin boskap. Foto taget med Konica C35.

Björn Waldegård, på prispallens förstaplats vid Safarirallyts målgång i Kenyas huvudstad Nairobi 1984. Foto taget med Konica C35.


Safarirallyt i Nairobi, Kenya

1984 reste vi till grannlandet Kenya där vi bl.a. fick tittade på det berömda och mycket tuffa Safarirallyt. Ett starkt minne från den resan var när vi fick hälsa på Björn Waldegård, som under sitt liv, bland många andra segrar, vann Safarirallyt fyra gånger.

Under många resor i Afrika kunde vägarna se ut så här.

Under många resor i Afrika kunde vägarna se ut så här. Vid fastkörningar kom lokalbefolkningen fram ifrån ingenstans och hjälpte till.

Kinondoni Market i Dar-es-Salaam

Busshållplats vid Kinondoni Market i Dar-es-Salaam, Tanzania

Överlastad buss på väg till Wazo Hill i Dar es Salaam, Tanzania

Överlastad buss på väg till Wazo Hill i Dar es Salaam, en vanlig syn efter vägarna i Tanzania

Varning för elefant. Vägskylt vid Mikuni National Park i Tanzania.

Varning för elefant! Vägskylt vid Mikuni National Park i Tanzania

Lejon vilar på den afrikanska savannen

Lejon vilar på den afrikanska savannen, Tanzania

Ett händelserikt skolår i Kalifornien

Under 1985-1986 spenderade jag ett år på en high school med musikinriktning i Huntington Beach, Kalifornien, vilket var en mycket händelserik period i mitt liv. Det var ett år fullt av spännande upplevelser och ovärderliga minnen. Utöver att ha fått en mängd nya vänner, så var jag även involverad i flera musikaliska äventyr. Ett av de mest minnesvärda tillfällena var när skolans uppvisningsband uppträdde på Disney-paraden på Disneyland.


Helt plötsligt stod jag på scenen och spelade gitarr med medlemmar ur "The Beach Boys"

Jag har ett annat roligt minne från tiden i Kalifornien när jag blev tillfrågad att spela gitarr med Jan & Dean och några medlemmar från The Beach Boys på scenen på den legendariska klubben Golden Bear i Huntington Beach. Jag spelade med på låten "Barbara Ann" inför en publik som kokade av entusiasm, under en prisutdelningsfest för världsmästerskapet i surfing. Det var en oförglömlig kväll och jag kan berätta mer om hur jag hamnade där i ett framtida inlägg i min blogg.

Peter Gunnebro spelar trummor på Disneyparaden, Disneyland i Kalifornien

Spelning med skolans uppvisningsband på Disneyparaden, Disneyland i Kalifornien 1985. Trummisen längst fram till höger är jag.

Peter Gunnebro på scen med Jan & Dean

Peter Gunnebro spelar låten "Barbara Ann" på scen tillsammans med Jan & Dean och medlemmar från The Beach Boys. Foto: Candace Fahrner

Drömmen om att få bo i en Hollywoodfilm fick mig att bli flygplansmekaniker

När jag återvände hem från mitt år i USA var det dags att välja inriktning på gymnasiet. Min inre äventyrslyst väckte en galen dröm om att bli flygplansmekaniker, ta flygcertifikat och äga mitt eget lilla sjöflygplan. Jag ville bo vid en vacker lagun på en varm plats och flyga runt med äventyrslystna turister. Drömmen väcktes av en god vän till vår familj, Jaroslav, som själv var flygmekaniker och hade många spännande flygäventyr runt om i världen. Jag kunde inte släppa tanken på att bo i en bungalow med utsikt över lagunen och mitt eget flygplan utanför fönstret, det var som att bo i en Hollywood-film. Det var så jag ville ha det!

Sjöflygplan i solnedgången

Sjöflygplan i solnedgången. Foto: Okänd


Jobb inom flyget

Jag sökte in på flygmekanikerutbildning och lyckades, trots mycket hård konkurrens, komma in. Efter gymnasiet gjorde jag militärtjänstgöring i elva månader som flymekaniker i Flygvapnet. Jag blev placerad på F-15 i Söderhamn och gjorde tillsyn och klargöring av attackflygplan AJ-37 Viggen. När jag muckade från flygvapnet så sökte jag mig till nästa steg som var flygteknikerutbildning vid högskolan i Västerås.


Renovering av en Tiger Moth

Under min utbildning uttryckte jag mitt intresse för att delta i ett renoveringsprojekt där vi skulle återställa ett gammalt krigsflygplan från andra världskriget på kvällar och helger. Flygplanet var en de Havilland Tiger Moth-dubbeldäckare. Ägaren gav mig grönt ljus och arbetet kunde börja. Jag lärde mig mycket om att renovera träbalkar, reparera gamla motorer, utföra traditionellt flygplansplåtslageri och klä in vingarna och delar av flygplanskroppen i bomullsduk för att sedan lacka den med spännlack. Detta gjorde flygplanet slätt och hårt för att optimera dess aerodynamiska egenskaper och ge lyftkraft.


Dags för den första flygturen

Renoveringsprojektet blev efter att antal månader färdigt och lyckan var total då jag fick följa med på den första flygturen. "Kontakt!" ropade piloten. "Kontakt!" svarade mekanikern och tog ett kraftigt tag om propellern och vevade igång motorn. Det var sensommar, kvällshimlen var frisk och klar. Tidpunkten var den gyllene "golden hour" då solen precis höll på att sakta försvinna i horisonten. Motorn frustade och pustade och kastade ur sig några rökpuffar. Nu spann den som en katt. Där satt jag, i framsätet, och hörde hur motorn morrade fint. Vi taxade ut på startbanan, varvade upp motorn. Planet började accelerera, luften under vingarna började bära, det skakade och vibrerade, vi lämnade sakta marken under oss.


Airbourne

Vi lämnade nu marken och var i luften. Vi var "airbourne". Känslan jag hade den kvällen var obeskrivlig. Jag kände mig som Biggles från böckerna jag älskade att läsa när jag var liten! Att vi dessutom hade ytterligare en Tiger Moth som rotekamrat strax intill oss i luften förstärkte den redan obeskrivliga känslan ytterligare.


Efter utbildningen sommarjobbade jag på en flygverkstad i Nyköping och började senare jobba på ett helikopterföretag. Jag jobbade på ett företag vars helikoptrar släckte skogsbränder nere i Europa, kalkade skogar och sjöar, flög forskningsexeditioner till Antarktis och transporterade förmögna äventyrare till avlägsna platser dit ingen kunde ta sig utan helikopter. Det var de stora äventyren som lockade.


Nya tider - nytt jobb

Allt detta skedde under nittiotalet, och som de flesta som var med på den tiden kommer ihåg, så hamnade Sverige i en djup finanskris. Det ledde till att jag inte fick behålla mitt jobb på firman där jag jobbade och kort efteråt gick den i konkurs. Sverige var i kris. Jag fick lov att hitta på något annat att försörja mig med under en tid då det knappt fanns jobb att få. Jag funderade länge vad jag skulle kunna hitta för ny källa till inkomst.


Musiken blev min räddning

Jag kom fram till att jag skulle testa att leva på musik ett tag, och när en möjlighet dök upp för mig bestämde jag mig för att ge det en chans. Det ledde till att jag gav mig ut på vägarna som musiker på heltid i några år. Det skulle visa sig gå ganska bra ekonomiskt för mig som frilansande musiker, men det var ett tufft och slitigt jobb med sena nätter, hotellövernattningar och långa resor.


Det blev ganska ensamt och min starka hemlängtan gjorde sig påmind varje kväll när jag hade lagt mig för att sova. Då skrev jag låten "I Don´t Know" som närmare trettio år senare spelades in och gavs ut med mitt band Tailor Hill Station.


Livet är oförutsägbart

Livet kom emellan, jag bildade familj och startade företag inom dagligvaruhandeln som växte från två anställda till över hundra på fyra år. Företaget blev uppköpt 2001. Nu går det snabbt i svängarna tänker förmodligen du. Jag vet, jag vet, men vägen genom livet är oftast brokig och oförutsägbar. Så även för mig, och det är ju det som gör livet så spännande och innehållsrikt. Historien om det snabbt växande företaget berättar jag gärna vid ett annat tillfälle. Det skulle jag kunna skriva en hel bok om.

Peter Gunnebro flyger Tiger Moth

Peter Gunnebro i framsätet på väg att lyfta med en nyrenoverad de Havilland Tiger Moth.

Airbourne. Peter Gunnebro flyger Tiger Moth i solnedgången

Airbourne! Peter Gunnebro premiärflyger Tiger Moth i solnedgången efter avslutat renoveringsprojekt. Fotot taget av vår rotekamrat Mats Rooth.

AJ 37 Viggen på klargöringsplattan

AJ 37 Viggen på klargöringsplattan. Foto: Okänd

Peter Gunnebro med sina galna lumparkompisar på F-15 i Söderhamn.

Peter Gunnebro med sina lumparkompisar på flygflottiljen F-15 i Söderhamn, 1989. Bakre raden fr.v. Accord, Gunnebro, Westrin. Främre raden fr.v. Kedbrandt, Hedenskog.

En spännande resa på motorcykel genom USA

År 2011 bestämde jag och min morbror Lars oss för att upptäcka USA på motorcyklar. Vi ville utforska landet på ett mer autentiskt sätt och se vad som gömmer sig bakom kulisserna, på landsbygden och i utkanten av städer där småstadsmentaliteten råder. Vår rutt var den klassiska Route 66, även känd som Will Rogers Highway eller "The Mother Road". Vi körde över 600 mil från Milwaukee till Los Angeles, genom tung trafik i stora städer till den heta och torra öknen. Under resan mötte vi en ung mexikansk kille på sin Harley-Davidson motorcykel, fick motorproblem, stötte på giftiga spindlar och upplevde hagelskurar som förvandlade en swimmingpool vid ett ödsligt motell i Nevadas öken till en krigszon liknande slaget vid Pearl Harbour.


Vi hade med oss en varsin kamera och det här äventyret kommer definitivt att bli ett ämne för en kommande reseskildring på min blogg.

Peter Gunnebro på motorcykelresa genom USA

Peter Gunnebro, närmast i bild,  och morbror Lars Antonsson (overkligt duktig fotograf, äventyrare och motorcykelentusiast) på motorcykelresa genom USA 2011.

Western Motel på den amerikanska landsbygden. En resa med Peter Gunnerbro

Western Motel, en talande bild från den amerikanska landsbygden. Foto: Peter Gunnebro

Peter Gunnebro, Danny och Lars Antonsson vida kanten av Grand Canyon

Peter Gunnebro, följeslagaren Danny och Lars Antonsson vida kanten av Grand Canyon.

En stoppskylt med kulhål i Kansas. En resa med Peter Gunnebro

En stoppskylt med kulhål i Kansas. Foto:Peter Gunnebro

Det finns många, många fler spännande resor, historier och äventyr jag gärna berättar mer om. Det gör jag i min blogg.

Dalapeter AB, Peter Gunnebro
Telefon: +46 730 81 90 07
Epost: info@dalapeter.se

Se kontaktsida här >>

Stolt medlem i:

Svenska Fotografers Förbund logotype

Kontakta mig!

0 of 5000