Cypernkonflikten - Det längsta uppdraget i utlandsstyrkans historia
Under ett halvt sekel har Cypern förblivit en delad ö. Även efter den turkiska invasionen 1974, som svar på en grekiskstödd kupp, präglas landskapet fortfarande av dess konsekvenser. Den norra delen av Cypern, ockuperad och endast erkänd av Turkiet, står i skarp kontrast till den södra delen, Republiken Cypern, en medlem i EU sedan 2004, som lever under skuggan av den FN-kontrollerade buffertzonen som separerar de två delarna.
Under fyra dagar fick jag den äran att delta i en återföreningsträff för veteraner som tjänstgjorde på Cypern under den tumultartade perioden 1974. Mellan den 28 maj och 1 juni samlades över femtio veteraner för att minnas och bearbeta sina upplevelser från den turkiska invasionen. Mina egna reflektioner och möten med veteranerna under dessa dagar ligger till grund för detta reportage. Att lyssna till veteranernas berättelser var en gripande och känslosam upplevelse. Känslan av djup kamratskap och delade erfarenheter var påtaglig. Att se dem, efter femtio år, fortfarande ha så starka band till varandra var enastående.
Son till en FN-soldat: En unik vinkel
Jag heter Peter Gunnebro. Som son till en FN-soldat, Tommy Gunnebro, representerar jag en grupp med många. Våra olika upplevelser och minnen av våra föräldrars insatser präglar oss på olika sätt. Det är ur detta perspektiv jag väljer att berätta denna historia - en hyllning till min far och hans kamrater som strävade efter att upprätthålla freden på Cypern. Jag kan inte heller glömma att hylla alla mammor som hemma tog hand om oss barn, hus och hem, levandes i en ständig oro. Även deras röster behöver bli hörda. Deras ofta tysta uppoffringar, som både mamma och pappa, höll familjen samman och är lika värdefulla som soldaternas insatser vid frontlinjen.
En kris väcker nya perspektiv
En livshotande sjukdom - en vändpunkt. År 2021, vid 53 års ålder, drabbades jag av en allvarlig covid-infektion som ledde till en lång och utmanande sjukskrivning. Att ligga på sjukhus med ovissheten om jag skulle återvända hem väckte en storm av tankar och reflektioner. Under denna period fick jag tid att reflektera över vad som verkligen var meningsfullt i mitt liv. Sjukdomen tvingade mig att inse vikten av att inte ta tiden för given.
Under min långa och många gånger mycket kämpiga återgång till livet efter min sjukdom insåg jag att jag ville göra något mer meningsfullt med min tid. Ekorrhjulet, där jag befann mig, kändes plötsligt meningslöst. Jag ville göra skillnad och bestämde mig för att göra en tvärvändning och istället fördjupa mig i konsten att göra dokumentärfilm. Jag har under stor del av mitt liv fascinerats av att titta på dokumentärer skapade av vår kanske mest älskade dokumentärfilmare, Tom Alandh, och tänkt: "Sådana filmer skulle jag vilja göra." Vissa kallar mig modig. Andra kallar mig galen. Själv tänkte jag bara: "Äh, vad tusan, vad har jag att förlora?" Jag började googla och hittade en tio veckors intensivkurs på Stockholms Filmskola som såg spännande ut. Jag insåg att om det skulle ske en verklig förändring i mitt liv så måste jag göra något drastiskt, något meningsfullt. Jag bestämde mig där och då för att kliva ur min trygghet, säga upp mig från mitt ordinarie jobb och påbörja min nya resa.
Genom att växa upp med min pappas och hans kamraters berättelser om deras tid i FN-tjänst har en känsla växt sig allt starkare om att skapa en dokumentärfilm om FN-soldater och deras familjer. Tanken är inte nödvändigtvis att fokusera på själva konflikten, utan snarare på den inre konflikten och det mentala lidande som många FN-soldater och deras familjer upplever under sådana extrema omständigheter. Det är berättelser som innehar många nyanser och som förtjänar att bli berättade. Genom att utforska detta ämne hoppas jag inte bara få en djupare förståelse själv, utan också kunna belysa och skapa en större förståelse hos andra om livet för de som var involverade i liknande händelser. Dessutom är det viktigt för mig att uppmärksamma det höga priset som betalas för att upprätthålla demokrati, fred och frihet.
Som stödmedlem i Sveriges Veteranförbund insåg jag att jag har tillgång till en ovärderlig resurs: veteranernas och deras familjers personliga berättelser och erfarenheter. Dessa utgör en grundläggande och oumbärlig källa för att skapa en engagerande och informativ dokumentärfilm. Oavsett utfall, om jag lyckas eller inte, känner jag mig nöjd med att ha försökt åtminstone.
Bortom sol, bad och cocktails finns en annan verklighet
Många jag pratat med, som inte har direkt koppling till FN-tjänstgöring, har ofta en förenklad bild av Cypern. Ord som "cocktailbataljonen" och "sol- och badsemester med blå basker" dyker ofta upp. Men genom min pappas berättelser om sin tid på Cypern under sjuttiotalet har jag fått en helt annan bild, en verklighet långt ifrån semesteridyll.
Samarbete med Sveriges Veteranförbund
Pia Lagergren, kommunikatör på Sveriges Veteranförbund, visade stort stöd för mitt projekt och uppmuntrade mig att skriva ett reportage för Veterantidningen. Trots att jag inte är journalist hoppas jag, utifrån min vinkling som "barn till en FN-soldat", kunna förmedla de starka berättelser jag fått, och får ta del av. Jag vill lyfta fram den komplexa och ofta okända verklighet som våra FN-soldater och deras familjer upplever. Genom detta reportage hoppas jag att det kan bli startskottet på min resa att utforska detta ämne vidare.
Från sjukhussängen till Cypern - En reflektion om meningsfulla upplevelser
Låt mig ta dig tillbaka till min tid i sjukhussängen en stund. Du undrar kanske varför jag berättar om det? Vad har det med FN-tjänstgöring på Cypern att göra?
Det handlar om tiden efter sjukhuset. När jag återvände hem, reflekterade jag över vikten av att fylla livet med meningsfullt innehåll, med händelser som ger nya insikter och påminner oss om vad som verkligen betyder något. Denna känsla blir särskilt tydlig när jag pratar med utlandsveteraner. De har lämnat familj och vänner i Sverige för att bege sig till krigshärjade områden, till platser där människor lider av krigets grymheter. Där familjer splittras, liv går förlorade, och trauman utspelar sig som vi knappt kan föreställa oss. De utsätter sig för risken att inte komma hem igen, allt för att göra skillnad.
För mig handlar utlandstjänstgöring inom FN mycket om detta: att hjälpa, skapa trygghet och göra skillnad för människor som faller offer för konflikter, maktbegär, politik, tro och pengar. Det handlar om medmänsklighet. Många av de veteraner jag pratar med har upplevt detta på nära håll.
I mina samtal med veteraner hör jag ofta att deras upplevelser har satt djupa spår och skapat minnen som är omöjliga att glömma. Minnen som det sällan talas om. När jag frågar om de känner behov av att prata om dessa saker, svarar de ofta att de inte tror att någon orkar lyssna.
Samtidigt sitter vi andra i trygga Sverige och bevittnar världens konflikter på nyheterna. När vi inte orkar ta in mer, byter vi kanal och tittar på en film istället. Det är lätt att glömma bort det höga priset för demokrati och fred, och att dessa värden inte kan tas för givna.
Tisdag 28 maj: Ankomst till Larnaca och välkomstmiddag på Cypern
Vårt plan landar på Cypern och vi kliver ut i den varma, ljumma luften. Spänningen och glädjen går att ta på. Vi hämtar ut vårt bagage och tar en taxi till vårt boende, Sun Hall Beach Hotel i Larnaca. Jag, pappa Tommy och Roger Skanser ska dela lägenhet under vistelsen. Efter att ha checkat in och burit upp våra väskor beger vi oss till Atrium Zenon, en takterrass bara 100 meter från hotellet. Där har en trevlig välkomstmiddag anordnats till vår ära. Solen håller på att sjunka ner under horisonten och målar himlen i vackra nyanser av orange, rosa och lila. I luften hänger en varm doft av grillat och den cypriotiska folkmusiken skapar en stämningsfull atmosfär. Utsikten från takterrassen är magisk – staden Larnaca glittrar nedanför oss och havet sträcker sig ända bort till horisonten.
En varm och hjärtlig känsla infinner sig när vi välkomnas till Cypern och till bords av Pär Hedlund, som har arrangerat middagen. Pär berättar för mig att han anlände till Cypern i april 1974 och tjänstgjorde i bataljon 53C och 55C. Efter sin tjänstgöring flyttade han hem till Sverige, men återvände senare och bor nu permanent på Cypern i ett hus i utkanten av Larnaca tillsammans med sin cypriotiska hustru, som han träffade under sin tid i tjänst. Kvällen bjuder på god mat, gott sällskap och många gamla minnen som väcks till liv vid borden. Jag går runt med min kamera och fångar stämningen på bild och film, och småpratar med veteranerna och deras anhöriga. Timmarna rusar iväg och tröttheten från en lång resdag börjar göra sig påmind. Vi tackar för en trevlig kväll och tar oss tillbaka till hotellet för att vila upp oss inför kommande dagar.
Onsdagen den 29 maj: Veterandagen
Onsdag den 29 maj var veterandagen. Vi vaknade tidigt och satte oss tillsammans med vårt stora sällskap av veteraner på en buss som tog oss till en liten ostfabrik i utkanten av Larnaca, där vi fick en fascinerande inblick i tillverkningen av den berömda cypriotiska halloumiosten, en ost med djupa rötter i Cyperns historia. Vi mottogs varmt av ostmakarna, som med stor stolthet visade och berättade om den traditionella tillverkningsprocessen. Med stor stolthet delade de med sig av hantverket som också förmedlades till oss genom en tolk. Efter den spännande rundturen avnjöt vi en smakrik provsmakning i den mysiga trädgården utanför fabriken. Purfärsk halloumi hör garanterat till en av Cyperns absoluta delikatesser! Innan vi steg på bussen för hemresa passade vi på att ta en gruppbild. Eftermiddagen bjöd på en vätskepaus i den 27-gradiga värmen på en bar innan vi återvände till hotellet för en välbehövlig siesta.
Veterandagsfirande: Bankett med Sveriges ambassadör
Höjdpunkten för kvällen var självklart firandet av International Day of UN Peacekeepers, Veterandagen. Detta ägde rum under en elegant trerätters bankettmiddag på Atrium Zenon i sällskap med Sveriges ambassadör Martin Hagström.
Uppklädda begav oss från hotellet och ner till middagen där Pär Hedlund inledde med att hälsa alla välkomna. Därefter höll Göte Lundmark ett tal där han bland annat presenterade tjänstgöringsstatistik för insatsen på Cypern. Efter en tyst minut till minne av de bortgångna, följt av nationalsången, tog Sveriges ambassadör på Cypern, Martin Hagström, över ordet.
Ambassadören hyllade de svenska veteranerna för deras ovärderliga arbete i UNFICYP under åren. Han betonade den avgörande roll de spelat i att skapa fred och stabilitet på Cypern, och underströk att deras insatser aldrig kommer att glömmas bort. Hagström lyfte fram de många berättelser ambassaden får höra från cyprioter som minns de svenska veteranerna med stor värme och tacksamhet.
Ambassadören betonade också att den svenska närvaron i UNFICYP fortsätter, trots att det för närvarande inte finns några svenska soldater i missionen. En svensk polis var kvar fram till årsskiftet och fler poliser har tjänstgjort under året.
Hagström avslutade sitt tal med att tacka alla svenska veteraner för deras tjänstgöring och betonade att de alltid är välkomna på ambassaden.
Under middagen bjöds vi även på traditionell cypriotisk dans och levande musik av FN-trubaduren och veteranen Thomas "Berkan" Bergqvist. Med sin slagdänga “Hemåt det bär” och uppbackning från en kör av veteraner, förgyllde Berkan kvällen med sin musikaliska talang och sin koppling till FN-insatserna. Det var en minnesvärd kväll fylld av hyllningar, kulturellt nöje och gemenskap.
Torsdag 30 maj: Tackfrukost och en avslappnad start på dagen
Torsdag morgon inleddes med en avslappnad och trevlig tackfrukost på Atrium Zenon, där det tackades för det fina arrangemanget. Några mindre gruppbilder togs och därefter hade vi resten av dagen till att koppla av och njuta av egen tid.
Kväll med kamratlig gemenskap
På kvällen samlades vi för en utekväll med kamratgänget. Vi besökte en lokal bar och njöt av god öl och trevlig gemenskap. Det var en chans att umgås, skratta och dela minnen. Stämningen var hög och vi hade en riktigt rolig kväll tillsammans.
Fredag den 31 maj:
Fredagen den 31 maj, min födelsedag, markerade slutet på en händelserik vecka. Pappa hade ordnat en hyrbil för att ta mig med till Camp Carl Gustav i Famagusta, en plats som en gång varit hans hem. Det var äntligen dags för mig att uppleva och känna historiens vingslag på platsen som jag bara tidigare sett genom gamla, gulnade fotografier omsorgsfullt monterade i numera söndertorkade plastfickor i pappas fotoalbum. Nu var jag här, på riktigt. Tillsammans med oss i bilen var Roger Skanser och Rune Larsson, två av pappas veteranvänner som också delar minnen från denna plats.
Efter att ha passerat passkontrollen var det bara en kort sträcka kvar till campen. Vid grinden möttes vi av tjeckiska FN-soldater som anropade sitt befäl för en rundtur på campen. Det kändes som att stiga in i en tidskapsel från sjuttiotalet. Trots att barackerna var igenvuxna och rostiga, användes flera fortfarande. När vi kom fram till den barack där pappa en gång bodde, kändes det nästan surrealistiskt. Vi stod där, pappa, Roger, Rune och jag, och betraktade ett stycke historia. Entrédörren var nästan helt överväxt av en buske. Pappa började berätta historien bakom busken - hur den en gång gavs som tack av en cypriotisk familj. Den lilla plantan planterades utanför baracken och har sedan dess vuxit till ett minnesmärke från en svunnen tid.
Vi fortsatte runt hörnet på baracken, där nackhåren reste sig när pappa, utan att tveka, grävde sig genom den täta växtligheten och visade mig två stora kulhål i väggen. Ett av hålen var igenlappat med plåt, medan det andra var orört. Pappa berättade om det ögonblick de blev beskjutna i baracken - en påminnelse om priset som betalas för att försvara fred och demokrati. Det var här, på denna plats, som min pappa och hans kamrater stod. De valde att komma hit för att göra skillnad. Jag är tacksam för att de kom hem igen, så att jag som barn kunde höra deras berättelser och erfarenheter från deras insats. Tyvärr fick inte alla barn till FN-soldater den möjligheten. De som aldrig kom hem igen.
Text och foto: Peter Gunnebro
Dalapeter AB, Peter Gunnebro
Telefon: +46 730 81 90 07
Epost: info@dalapeter.se
Se kontaktsida här >>
Stolt medlem i:
Kontakta mig!
Följ på Instagram
Följ på VERO True Social
Följ på Facebook
Dela: